fbpx

KUNST MED SKATTEFORDELE

KUNST MED SKATTEFORDELE

15 januar 2021

 

Virksomheder, der køber kunst, kan normalt ikke fratrække udgifterne hertil i deres skatteregnskab. Det skyldes, at værdien af et kunstværk normalt ikke forringes. 

Der findes imidlertid en undtagelse. For at støtte kunstnere findes der i skattereglerne et helt særligt regelsæt, som under visse betingelser giver virksomheder ret til at fratrække eller afskrive udgifter til køb af kunst. Her giver vi et overblik over de væsentligste dele af reglerne.

 

Hvilke typer kunst

De særlige regler gælder kun for originale billedkunstneriske værker. Det vil sige malerier, skulpturer, grafik, fotografisk kunst, installationskunst og lignende. Der skelnes mellem kunstværker, der hænges eller stilles op, og kunstværker, som er en del af en bygning.

Når det gælder grafiske og fotografiske værker, er det et særskilt krav, at de er nummererede og signeret af kunstneren og kun fremstillet i et begrænset oplag. Reproduktioner er ikke omfattet af reglerne.

Kunstværket skal være et førstegangskøb og skal købes direkte af kunstneren eller af et galleri, der har kunstværket i kommission.

Reglerne kan ikke anvendes, hvis virksomheden køber kunstværket af en kunstner, som er i familie eller på anden måde nærtstående til virksomhedens ejer.

 

Kunstværker, der hænges op eller stilles op

Udgifter til køb af kunstværker, der hænges op eller stilles op i virksomhedens lokaler, kan afskrives efter den såkaldte saldometode med op til 25 % om året. Altså efter samme regler som inventar. Der kan foretages fuld afskrivning i anskaffelsessåret, også selvom købet sker i slutningen af regnskabsåret.

Hvis købesummen er på 14.400 kr. (2021) eller mindre pr. værk, kan virksomheden trække hele beløbet fra i det år, hvor kunstværket bliver købt. Hold dog øje med ændringer, da der er et lovforslag på vej, der vil hæve beløbet til 30.000 kr. (2021-niveau) for køb foretaget den 23. november 2020 eller senere.

(Kilde: www.BDO.dk)

Læs mere ved at klikke på knappen nedenunder. Her får du også adgang til et dokument, der indeholder hele publikationen.

Select your currency
DKK Dansk krone
EUR Euro
Secured By miniOrange